bhg.skip_to_content.title
bhg.common.brussels_region_homepage

Nieuwe groene oase en speelplein in hartje Schaarbeek

Urban.brussels heeft de stedenbouwkundige vergunning voor de heraanleg het Jeugdpark afgeleverd.

bhg.news.published_on

De gemeente Schaarbeek heeft de stedenbouwkundige vergunning beet om het Jeugdpark, dat deel uitmaakt van het beschermde Josaphatpark, volledig opnieuw in te richten. Dat bevestigt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons. De recreatiezone en de groene gebieden van het Jeugdpark zullen een volledig nieuw jasje krijgen. Ideaal voor Schaarbeekse gezinnen en jongeren om er tijd door te brengen. Dit ambitieuze project wordt gedragen door het college van burgemeester en schepenen van Schaarbeek. Architectenkantoor Atelier Caneva-S, dat het project uittekende, voorziet een pumptrack, een touwenparcours, een nieuwe recreatiezone voor jonge kinderen en de volledige herinrichting van de groene ruimte.

Het Jeugdpark ligt in het hart van Schaarbeek en krijgt binnenkort een volledig nieuw jasje. Dit project aan dat beschermd erfgoed in een historisch park en activiteiten voor families en jongeren perfect kunnen samengaan. Met de pumptrack tussen het groen, het klauterparcours en de speelzone wordt het Jeugdpark aantrekkelijk voor alle leeftijden. Er komen meer planten en bomen en ook geschiedenis van de site krijgt dankzij de heraanleg een plaats, met verschillende verwijzingen naar het mythische ‘strand van Schaarbeek’
Ans PersoonsBrussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
ans3.png
Dankzij veel planten en bomen en nieuwe recreatietoestellen wordt het Jeugdpark een nieuwe groene oase waar kinderen, jongeren en families zich kunnen ontspannen en van deze opgeknapte groen ruimte kunnen genieten. Dit project wil deze groene ruimte al zijn vroegere glorie teruggeven door er een nieuwe identiteit aan te geven die bij zijn symbolische naam past. Ik wil bovendien de succesvolle samenwerking met het Gewest benadrukken. Ik ben blij met de stedenbouwkundige vergunning. Zo kunnen we dit belangrijke project voor de inwoners van Schaarbeek concreet opstarten,
Deborah LorenzinoSchepen van Groene Ruimtes en Speelpleinen.

Naar aanleiding van een studie over de vrijetijds- en sportmogelijkheden in de omgeving van Schaarbeek op initiatief van het college, werd het Jeugdpark als een locatie met veel potentieel voor herontwikkeling bestempeld. Dit project zal het aantal beschikbare speelpleinen in de wijk, waar grote behoefte aan is, aanvullen en uitbreiden.

Concreet wil het heraanlegproject dit landschap, dat nog te weinig bekend is bij de inwoners van Schaarbeek en de bezoekers van het Josaphatpark, nieuw leven inblazen met nieuwe multifunctionele speelvoorzieningen,meer planten en bomen en de minder verharde oppervlakte. Terzelfdertijd blijven de erfgoedkenmerken van het landschap behouden. Er komen drie verschillende recreatiezones:

  • Een pumptrack tussen de groene eilanden en rustzones. Kinderen en jongeren kunnen er naar hartenlust skeeleren, skaten, fietsen of BMX’en en steppen.
  • Een klauterparcours voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud.
  • Nieuwe speeltuin voor jonge kinderen.

Het project wil de gebruiksmogelijkheden en doelgroepen verruimen en diversifiëren en behoudt de graszones voor rust en ontspanning. De doorlaatbare zones zullen worden vergroot door het terrein te ontharden, groene eilanden aan te leggen en veel struiken en planten toe te voegen. Zo zal het park er natuurlijker uitzien en zal de biodiversiteit toenemen. Er worden geen bomen gekapt. De waterpartijen met hun fonteinen en de ruimtes onder de historische overkappingen blijven ook behouden.

De beplante gebieden en de speelvoorzieningen worden uitgebreid en terzelfdertijd blijven de erfgoedkenmerken behouden. Het project was sterk gericht op het behoud van de historische continuïteit van de site en haar oorspronkelijke waarden, zowel materieel als immaterieel. De verwijzing naar het vroegere “strand van Schaarbeek” is dan ook geen toeval en was zelfs essentieel voor de ontwikkeling van het project. Aangezien het landschap beschermd is, werden alle ingrepen specifiek bestudeerd. Op die manier kunnen de functionele en landschapskenmerken optimaal worden gerespecteerd. Een van de voorwaarden van de vergunning is dat de rotspartijen moeten worden hersteld en dat het beekje meer tot zijn recht moet komen.

Dit volledige heraanlegproject zal een onmiskenbare meerwaarde betekenen voor het Josaphatpark dankzij de herinrichting van de groene ruimten, de nieuwe voorzieningen van topkwaliteit die het landschap en de natuurlijke mogelijkheden van de site zullen verbeteren en de vele opties voor spel en recreatie.